Resultado da pesquisa (4)

Termo utilizado na pesquisa alérgenos

#1 - Evaluation of skin prick test, exclusion diet and dietary challenge in the diagnosis of food allergy in dogs with chronic pruritus

Abstract in English:

Allergic dogs are commonly sensitized to food allergens. We evaluated the use of the prick test to diagnose food allergies in dogs with pruritus and the efficacy of an exclusion diet based on the test. The prick test was performed in 10 healthy dogs and 34 dogs with pruritus, of which 25 received an exclusion diet for 60 days and was challenged with positive food on the test. pVAS and CADESI-4 were assessed on days 0, 30, and 60 after re-exposure. As a result, two control group dogs reacted to a single food allergen, milk and wheat. Of the 25 dogs with pruritus that reacted to food allergens, 24 (96%) reacted to more than one food allergen, and only one (4%) reacted to a single food protein: pork. In the test group (n=25), there was a significant improvement of pVAS and CADESI-4 after 30 and 60 days of dietary exclusion, with significant worsening of the scores with food allergen challenge. In conclusion, the prick test can be used for screening food allergens to make an exclusion diet.

Abstract in Portuguese:

Cães alérgicos são comumente sensibilizados a alérgenos alimentares. Nós avaliamos o uso do teste de puntura para o diagnóstico de alergias alimentares em cães com prurido e a eficácia de uma dieta de exclusão baseada no teste. O teste de puntura foi realizado em 10 cães saudáveis e em 34 cães com prurido, dos quais 25 receberam uma dieta de exclusão por 60 dias e depois desafiados com o alimento que foi positivo no teste. pVAS e CADESI-4 foram realizados nos dias 0, 30, 60 e depois da reexposição. Como resultados, dois cães do grupo controle reagiram a um único alérgeno alimentar, leite e trigo. Dos 25 cães com prurido que reagiram aos alérgenos alimentares, 24 (96%) reagiram a mais de um alérgeno alimentar e apenas um (4%) reagiu a uma única proteína, que foi porco. No grupo teste (n=25), houve uma significativa melhora do pVAS e CADESI-4 depois de 30 e 60 dias de dieta de exclusão, com significante piora dos scores com o desafio alimentar. Como conclusão, o teste de puntura pode ser usado para selecionar alérgenos alimentares para fazer uma dieta de exclusão.


#2 - Efficacy of hydrolyzed soy dog food and homemade food with original protein in the control of food-induced atopic dermatitis in dogs

Abstract in English:

Trophoallergens are specific components of food or its ingredients, able to precipitate the atopic eczema at 19.6% to 30% of the dogs with atopic dermatitis (AD). This study evaluated the efficacy of hydrolyzed soy dog food and homemade food with unusual protein in the control of chronic pruritus in dogs with AD. For this, twenty-eight dogs with AD were selected. AD diagnosis was based on Favrot’s criteria. The animals were separated in two groups; one group consumed hydrolyzed soy dog food while the other group consumed homemade food with protein sources and original carbohydrates. They were evaluated every two weeks by the Rybnicek and CADLI scale over 60 days. Animals in the group that consumed hydrolyzed soy dog food presented a reduced score of pruritus (Rybnicek scale) on days +15, +30, +45 and +60 (P<0.01) compared to day 0. While the dogs in the homemade food group have not presented a significant difference (P>0.05) in 60 days of treatment. When evaluated by the Canine Atopic Dermatitis Lesion Index (CADLI), dogs treated with soy hydrolyzed dog food had a partial improvement on days +45 (P<0.05) and +60 (P<0.01) compared to day 0, while the dogs in the second group did not show improvements (P>0.05) in 60 days of treatment. In conclusion, soy hydrolyzed dog food has proved effective to partially control clinical signs of food-induced atopic dermatitis; however, it is not effective for the complete control of the disease.

Abstract in Portuguese:

Os trofoalérgenos são componentes específicos do alimento ou de seus ingredientes, capazes de precipitar o eczema atópico em 19,6% a 30% dos cães com dermatite atópica (DA). O presente estudo teve como objetivo avaliar a eficácia da ração de soja hidrolisada e da comida caseira com proteína não usual no controle do prurido crônico em cães com DA. Para isso foram utilizados vinte e oito cães com DA. O diagnóstico de DA foi baseado nos critérios de Favrot. Os animais foram separados em dois grupos, um grupo consumindo ração hidrolisada de soja e o outro grupo comida caseira com fontes de proteína e carboidratos originais. Estes foram avaliados quinzenalmente pela escala de Rybnicek e CADLI durante 60 dias. Os animais do grupo alimentado com ração hidrolisada de soja apresentaram uma minimização no escore de prurido (escala de Rybnicek) nos dias +15, +30, +45 e +60 (P<0,01) em relação ao dia 0. Já os cães do grupo alimentado com comida caseira não apresentaram diferença significativa (P>0,05) nos 60 dias de tratamento. Quando avaliados pelo índice de CADLl os cães tratados com ração hidrolisada de soja tiveram uma melhora parcial nos dias, +45 (P<0,05) e +60 (P<0,01) em relação ao dia 0, enquanto que os cães do segundo grupo não obtiveram melhora (P>0,05) nos 60 dias de tratamento. A ração hidrolisada de soja se mostrou efetiva para controlar parcialmente os sinais clínicos da dermatite atópica induzida por alimentos, no entanto, não é eficaz para o controle total da doença.


#3 - Evaluation of the concentration of allergens from mites in fur and households dust of dogs with atopic dermatitis

Abstract in English:

This study evaluated the concentration of Der p 1, Der f 1 and Blo t 5 in the fur and households of 20 dogs with atopic dermatitis (AD) and 20 healthy dogs. The diagnosis of AD was clinical based on Favrot’s criteria. Dust samples were collected with a domestic vacuum cleaner. For each site, 1m2 was vacuumed for 2 min. The samples were collected in separate filters, transferred into plastic containers, sealed and kept frozen until ELISA analysis. In the fur of atopic dogs the average concentration of Der p 1 was 0.25µg/g compared to 0.03µg/g in healthy dogs. In households with atopic dogs the highest concentrations of Der p 1 were found in carpets (2.18µg/g), followed by couches (1.53µg/g), beds (1.14µg/g), dogs’ bed linen (0.64µg/g) and floors (0.14µg/g). The concentrations of Der p 1 on carpets, couches and beds were significantly higher than in atopic dogs’ fur (p<0.05). There was no statistical difference when comparing the concentrations of Der f 1 and Blo t 5 in different environments of atopic dogs (p>0.05). The concentrations of Der p 1, Der f 1 and Blo t 5 were equivalent in atopic and non-atopic dog’s households. Among the allergens studied, Der p 1 was the most commonly found, predominantly in carpets and couches.

Abstract in Portuguese:

O presente estudo avaliou a concentração de Der p 1, Der f 1 e Blo t 5, na pelagem e no ambiente domiciliar de cães com dermatite atópica (DA). Para tal, foram selecionados 20 cães com DA e 20 cães saudáveis, e seus domicílios. O diagnóstico de DA foi baseado nos critérios de Favrot. As amostras de poeira foram colhidas com um aspirador de pó doméstico. Para cada local de colheita, foi aspirado 1m2 por dois minutos. As amostras foram recolhidas em filtros separadamente, transferidas para envelopes plásticos, seladas e mantidas congeladas até serem analisadas pelo método de ELISA. Na pelagem dos cães com DA, a concentração média de Der p 1 foi de 0,25µg/g de poeira e nos cães saudáveis foi de 0,03µg/g. No ambiente de cães com DA, o Der p 1 foi encontrado em maior concentração média no tapete (2,18 µg/g), seguido pelo sofá (1,53g/g), cama (1,14µg/g) e roupa de cama dos cães (0,64µg/g) e chão (0,14µg/g). As concentrações de Der p 1 no tapete, sofá e cama dos cães foram significativamente maiores que na pelagem de cães com dermatite atópica (p<0,05). Enquanto que, não houve diferença estatística quando comparadas as concentrações de Der f 1 e Blo t 5 nos diferentes ambientes avaliados (p>0,05). As concentrações de alérgenos Der p 1, Der f 1 e Blo t 5 se equivaleram em ambientes de cães com DA e saudáveis. Entre os alérgenos estudados, o Der p 1 foi o mais comumente encontrado, prevalecendo no tapete e no sofá.


#4 - Serological identification of house dust mite allergens in dogs with atopic dermatitis, 32(9):917-921

Abstract in English:

ABSTRACT.- Cunha V.E.S., Silva M.H. & Faccini J.L.H. 2012. Serological identification of house dust mite allergens in dogs with atopic dermatitis. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(9):917-921. Departamento de Parasitologia Veterinária, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, BR 465 Km 7, Seropédica, RJ 23890-000, Brazil. E-mail: mv.victor@uol.com.br House dust mite antigens have been used for decades to diagnose allergic diseases in humans and animals. The objective of this study was to identify allergens in commercial Dermatophagoides farinae and Blomia tropicalis extracts by immunoblotting using sera from allergic dogs and anti-dog IgE conjugate. The analysis of antigens present in the D. farinae extract (FDA Allergenic) using sera from 10 dogs allergic to D. farinae showed that eight sera recognized a band of approximately 102 kDa, eight recognized two bands of 52 to 76 kDa, five recognized one band of approximately 76 kDa, four recognized one band of 31 to 38 kDa, and two recognized one band of 12 to 17 kDa. Immunoblot assays of the B. tropicalis extract (FDA Allergenic) using sera from 10 animals allergic to B. tropicalis showed that five sera recognized two bands of 52 to 76 kDa. These results demonstrate the importance of the two house dust mite species for the pathogenesis of canine atopic dermatitis in Brazil. In addition, the results indicate which allergens should be present in allergenic extracts used for diagnosis and allergen-specific immunotherapy.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Cunha V.E.S., Silva M.H. & Faccini J.L.H. 2012. Serological identification of house dust mite allergens in dogs with atopic dermatitis. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(9):917-921. Departamento de Parasitologia Veterinária, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, BR 465 Km 7, Seropédica, RJ 23890-000, Brazil. E-mail: mv.victor@uol.com.br Antígenos de ácaros da poeira domiciliar são utilizados por décadas para diagnóstico de doenças alérgicas em seres humanos e animais. O objetivo do presente trabalho foi identificar proteínas alergênicas presentes em extratos de Dermatophagoides farinae e Blomia tropicalis através de “immunoblotting” utilizando-se soros de animais alérgicos e conjugado anti-IgE canina. A análise por “immunoblotting” dos antígenos presentes no extrato de D. farinae (FDA Allergenic), utilizando soros de dez animais alérgicos, mostrou que oito soros reconhecem uma banda com peso molecular de aproximadamente 102 kDa; oito soros duas bandas entre 52 e 76 kDa; cinco soros uma banda com aproximadamente 76 kDa; quatro soros uma banda entre 31 e 38 kDa; e dois soros uma banda entre 12 e 17 kDa. A análise por “immunoblotting” dos antígenos do extrato de B. tropicalis (FDA Allergenic) mostrou que cinco soros reconhecem duas bandas com pesos moleculares entre 52 e 76 kDa. Esses resultados demonstram a importância dessas duas espécies de ácaros da poeira domiciliar na patogênese da dermatite atópica canina no Brasil, assim como indicam alérgenos que devem estar presentes nos extratos alergênicos utilizados para diagnóstico e imunoterapia alérgeno-específica.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV