Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Holstein heifers

#1 - Infrared thermography used to detect local adverse reactions induced by reproductive vaccine adjuvants in Holstein heifers

Abstract in English:

Local adverse reactions following vaccination, often tied to the adjuvant type, can lead to pain, fever, reduced intake, and weight loss. Infrared thermography (IRT), a non-invasive human and veterinary medicine technique, can assess local inflammation. This study aimed to evaluate such reactions induced by reproductive vaccines with different adjuvants, using IRT alongside cardinal signs, rectal temperature, and haptoglobin concentration. Thirty-five Holstein heifers were grouped by vaccine type: Ah (aluminum hydroxide), Ow (oil-in-water), QAD (amphigen and quil A cholesterol and dimethyl-dioctadecyl ammonium bromide adjuvant), and a Control (saline solution). Assessments were made at 0, 6, 24-, 48-, 72-, and 168 hours post-vaccination for both doses, with an interval of 21 days. The local reactions were evaluated using the inflammatory cardinal signs and surface temperature measurement using IRT. The systemic reactions were identified by rectal temperature and the concentration of haptoglobin. A larger proportion of animals exhibiting local reactions based on scores assigned to the cardinal signs was found in the Vaccine QAD group, as well as the rectal temperature and the frequency of heifers with inflammation (Hp ≥2mg/dL). Nevertheless, Vaccine Ow demonstrated higher temperature at the site after the first vaccination dose for the IRT. Therefore, this approach is a valuable tool in classifying responses and local inflammation following vaccination in heifers with reproductive vaccines. Concurrently evaluating systemic manifestations, facilitates the surveillance of adverse reactions, thereby improving the discernment of the extent of systemic and local effects.

Abstract in Portuguese:

Reações adversas locais após a vacinação, frequentemente associadas ao tipo de adjuvante, podem levar a dor, febre, redução na ingestão e perda de peso. A termografia infravermelha (IRT), uma técnica não invasiva utilizada na medicina humana e veterinária, oferece um meio de avaliar a inflamação local. Este estudo teve como objetivo avaliar tais reações induzidas por vacinas reprodutivas com diferentes adjuvantes, utilizando IRT junto com sinais cardinais, temperatura retal e concentração de haptoglobina. Trinta e cinco novilhas Holandesas foram agrupadas por tipo de vacina: Ah (hidróxido de alumínio), Ow (óleo em água), QAD (anfígeno e adjuvante de quil A colesterol e brometo de amônio dimetil-dioctadecil) e Controle (solução salina). As avaliações foram realizadas às 0, 6, 24, 48, 72 e 168 horas pós-vacinação para ambas as doses, com um intervalo de 21 dias. As reações locais foram avaliadas pelos sinais cardinais inflamatórios e pela aferição da temperatura superficial usando IRT. As reações sistêmicas foram identificadas pela temperatura retal e pela concentração de haptoglobina (Hp). Uma proporção maior de animais exibindo reações locais com base nos escores atribuídos aos sinais cardinais foi encontrada no grupo Vacina QAD, assim como na temperatura retal e na frequência de novilhas com inflamação (Hp ≥2mg/dL). No entanto, para a IRT, a Vacina Ow demonstrou temperatura mais elevada no local após a primeira dose de vacinação. Portanto, essa abordagem é uma ferramenta valiosa para classificar as respostas e a inflamação local após a vacinação em novilhas com vacinas reprodutivas. Avaliar simultaneamente as manifestações sistêmicas facilita a vigilância das reações adversas, melhorando assim o discernimento da extensão dos efeitos tanto sistêmicos quanto locais.


#2 - Serological response against bovine herpesvirus and bovine viral diarrhea virus induced by commercial vaccines in Holstein heifers

Abstract in English:

Vaccination is a strategy to the prevention and control of reproductive diseases caused by bovine viral diarrhea virus (BVDV) and bovine herpesvirus type 1 (BoHV-1), however the various compositions of commercial vaccines should be evaluated for their ability to induce protection mediated by antibodies. The objective of this research was to evaluate the production of specific neutralizing Abs against BVDV-1 and 2, and BoHV-1 induced by commercial vaccines composed by different adjuvants. Holstein heifers were vaccinated and distributed in three experimental groups: Group I (G1) was vaccinated with a commercial vaccine containing inactivated BVDV-1, BVDV-2 and BoHV-1 diluted in alum hydroxide as adjuvant (n=9); Group II (G2) was vaccinated with an product containing inactivated strains of BVDV-1, BVDV-2, BoHV-1 and BoHV-5 diluted in oil emulsion as adjuvant (n=10); Group III (G3) was vaccinated with a commercial vaccine containing inactivated BVDV-1 and BVDV-2, besides live modified thermosensitive BoHV-1, diluted in Quil A, amphigen and cholesterol (n=10); A control, non‑vaccinated group (n=6) was mock vaccinated with saline. Heifers received two subcutaneous doses of 5mL of each commercial vaccine on the right side of the neck, with 21 days interval. Humoral immune response was assessed by the virus neutralization test (VN) against BVDV-1 (NADL and Singer strains), BVDV-2 (SV253 strain) and BoHV-1 (Los Angeles strain) in serum samples collected on vaccination days zero (D0), 21 (D21) and 42 (D42; 21 days after boosting). Neutralizing Abs against BVDV-1 NADL was detected only in D42, regardless of the vaccine used. Similar geometric mean titers (GMT) for BVDV-1 NADL were observed between G1 (log2=5.1) and G3 (log2=5.1). The seroconversion rate (%) was higher in G1 (78%) when compared to G2 (10%) and G3 (40%). For BVDV-1 Singer, it was also possible to detect Abs production in G1 (log2=5.8, 100% seroconversion rate) and G3 (log2=3.5, seroconversion rate = 60%), only after the booster dose (D42). Neutralizing Abs to BVDV-2 (SV253) were detected only in G3, observing 90% seroconversion associated with high titers of Abs (log2=6.7) after the 2nd dose of vaccine (D42). Heifers from G1 and G3 responded to BoHV-1 after the first dose (D21): G1 (log2=2.5, seroconversion rate = 67%) and G3 (log2=0.7, seroconversion rate = 80%). In D42, a higher magnitude response was observed in the heifers from G3 (log2=6.1, 100%) compared with G1 (log2=4.3, 100%) and G2 (log2=2.7, 60%). Based on the data obtained, it can be concluded that the commercial vaccine contained aluminum hydroxide (G1) was most effective in the induction of antibodies against BVDV-1. On the other hand, this vaccine did not induce the production of neutralizing Abs against BVDV-2. Only the heifers from G3 (Quil A, amphigen and cholesterol) generated neutralizing Abs against BVDV-2. The animals that received commercial vaccine containing oil emulsion as adjuvant (G2) had a weak/undetectable response against BVDV-1 and BVDV‑2. The best protective response against BoHV-1 was observed in heifers vaccinated with the live modified thermosensitive virus.

Abstract in Portuguese:

A vacinação é utilizada como estratégia para a prevenção e controle das doenças reprodutivas, causadas pelos vírus da diarreia viral bovina (BVDV) e herpesvírus bovino tipo 1 (BoHV-1), entretanto, as diversas composições de vacinas comerciais devem ser avaliadas quanto a sua eficiência protetiva mediada por anticorpos (Acs). O objetivo desta pesquisa foi avaliar a produção Acs neutralizantes específicos para cepas de BVDV‑1 e 2, e BoHV-1 induzida por vacinas comerciais contendo diferentes tipos de adjuvantes. Para tal, novilhas Holandesas foram vacinadas e distribuídas em três grupos experimentais: Grupo I (G1) foi vacinado com uma vacina comercial composta por cepas inativadas de BVDV-1, BVDV-2 e BoHV-1 diluídas em hidróxido de alumínio como adjuvante (n=9); Grupo II (G2) foi vacinado com produto contendo as cepas inativadas de BVDV-1, BVDV‑2, BoHV-1 e BoHV-5 em uma emulsão oleosa como adjuvante (n=10); O Grupo III (G3) foi vacinado com uma vacina comercial contendo BVDV-1 e BVDV-2 inativado, além do BoHV-1 vivo modificado e termosensivel, diluídos em adjuvante contendo Quil A, Amphigem e colesterol (n=10); O Grupo Controle não vacinado (n=6) foi inoculado com solução salina. As novilhas receberam duas doses das respectivas vacinas ou solução salina (5mL), com intervalo de 21 dias, por via subcutânea, na tábua do pescoço do lado direito. A resposta imune humoral foi avaliada pelo teste de vírus neutralização (VN) contra o BVDV-1 (cepas NADL e Singer), BVDV-2 (cepa SV253) e BoHV-1 (cepa Los Angeles) em amostras de soro coletadas nos dias (D) de vacinação zero (D0), 21 dias após 1ª dose (D21)e 42 (D42; 21 dias após A 2ª dose). Os anticorpos neutralizantes contra o BVDV-1 NADL foram detectados apenas em D42, independentemente da vacina utilizada. Os títulos médios geométricos (GMT) de anticorpos foram semelhantes entre G1 (log2=5,1) e G3 (log2=5,1). A taxa de soroconversão foi maior no G1 (78%) quando comparado ao G2 (10%) e G3 (40%). Para o BVDV‑1 Singer, somente após D42 foi observada a produção de Acs no G1 (log2=5,8; taxa de soroconversão de 100%) e G3 (log2=3,5; taxa de soroconversão = 60%). Os anticorpos contra BVDV‑2 (SV253) foram detectados apenas nas novilhas do G3, observando-se taxa de soroconversão de 90% com altos títulos de anticorpos neutralizantes (log2=6,7) em D42. Novilhas G1 e G3 responderam ao BoHV-1 após a primeira dose (D21): G1 (log2=2,5; taxa de seroconversão = 67%) e G3 (log2=0,7; taxa de seroconversão = 80%). Em contrapartida, foi observada uma maior magnitude de resposta para as novilhas G3 (log2=6,1; 100%) em D42, em relação aos animais G1 (log2=4,3; 100%) e G2 (log2=2,7; 60%). Com base nos dados obtidos, foi possível concluir que a vacina composta por hidróxido de alumínio (G1) foi mais eficaz na produção de anticorpos contra o BVDV-1, em contrapartida esse produto não induziu anticorpos contra o BVDV-2. Apenas as novilhas do G3 (Quil A, amphigen e colesterol) geraram Acs neutralizantes contra o BVDV-2. Os animais que receberam a vacina em emulsão oleosa (G2) como adjuvante apresentaram uma resposta fraca/indetectável contra o BVDV-1 e BVDV-2. A melhor resposta protetiva contra o BoHV-1 foi observada nas novilhas vacinadas com a vacina viva modificada termosensível.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV