Resultado da pesquisa (4)

Termo utilizado na pesquisa botulismo tipo C

#1 - Simultaneous occurrence of type C botulism in poultry and dogs

Abstract in English:

Botulism is a serious disease caused by neurotoxins produced by Clostridium botulinum, an anaerobic spore-forming bacterium commonly found in the environment and the intestinal tract of animals. The disease occurs through the ingestion of food or water contaminated with preformed toxins, leading to progressive flaccid paralysis across various susceptible species. This study reports the clinical, epidemiological, and laboratory aspects of the simultaneous occurrence of type C botulism in domestic birds (chickens and ducks) and dogs on a farm in Rio Pomba, Minas Gerais, Brazil. The farm housed 47 chickens, two ducks, and seven dogs. Over approximately 15 days, 40 chickens (85.1%) and one duck (50%) fell ill and died. Among the seven dogs, five (71.4%) exhibited clinical signs, and two (28.6%) ultimately died. Diagnosis of botulism was confirmed through bioassay technique and neutralization using homologous antitoxin in mice, which identified botulinum toxin type C in serum samples from two chickens with clinical signs, in samples from two necropsied chickens and in one water sample. The most probable transmission route was likely the remains of a decomposing bovine carcass, and the water that had accumulated around it, to which the chickens, ducks and dogs had access, highlighting the importance of proper carcass disposal to prevent disease outbreaks.

Abstract in Portuguese:

Botulismo é uma doença grave causada por neurotoxinas produzidas por Clostridium botulinum, uma bactéria anaeróbica formadora de esporos comumente encontrada no ambiente e trato intestinal de animais. A doença ocorre pela ingestão de alimentos ou água contaminados com toxinas pré-formadas, levando à paralisia flácida progressiva em várias espécies suscetíveis. Este estudo relata os aspectos clínicos, epidemiológicos e laboratoriais de um surto de botulismo tipo C que afetou aves domésticas (galinhas e patos) e cães em uma fazenda no município de Rio Pomba, Minas Gerais, Brasil. A fazenda abrigava 47 galinhas, dois patos e sete cães. Ao longo de aproximadamente 15 dias, 40 galinhas (85,1%) e um pato (50%) adoeceram e morreram. Entre os sete cães, cinco (71,4%) apresentaram sinais clínicos e dois (28,6%) acabaram morrendo. O diagnóstico de botulismo foi confirmado por meio da técnica de bioensaio e neutralização com antitoxina homóloga em camundongos, que identificou toxina botulínica tipo C em amostras de soro de duas galinhas com sinais clínicos, em amostras de duas galinhas necropsiadas e em uma amostra de água. A rota de transmissão mais provável foi provavelmente os restos de uma carcaça bovina em decomposição e a água que havia se acumulado ao redor dela, à qual as galinhas, patos e cães tiveram acesso, o que destaca a importância do descarte adequado de carcaças para prevenir surtos da doença.


#2 - Type C botulism outbreak in free-ranging waterfowl in Goiás

Abstract in English:

Botulism is generally a fatal disease caused by ingestion of neurotoxins produced by Clostridium botulinum. The present study describes the epidemiological, clinical, and laboratory aspects of a type C botulism outbreak in free-living aquatic birds residing in an urban park in Quirinópolis, Goiás, Brazil. Among a population of approximately 80 waterfowl, a total of 30 birds, including ducks (Cairina moschata), teals (Anas platyrhynchos), and geese (Anser cygnoides), died within 10 days. Of these, six birds showed signs of flaccid paralysis of the pelvic limbs, eyelids, neck, and wings. To confirm the suspicion of botulism, four lake water samples, two samples of the feed consumed by the birds, and samples of serum, intestinal content, stomach content, and liver tissue from two teals that died after presenting clinical signs were analyzed. Using bioassay and neutralization with homologous antitoxin in mice, it was possible to detect the presence of botulinum toxin type C in a water sample and in the intestinal content of one of the necropsied teals. Additionally, the presence of C. botulinum type C was identified in the lake water using polymerase chain reaction. Based on the clinical signs and laboratory results, a diagnosis of botulism caused by botulinum toxin type C was confirmed with probable transmission by lake water.

Abstract in Portuguese:

O botulismo é uma doença geralmente fatal, causada pela ingestão de neurotoxinas produzidas pelo Clostridium botulinum. O presente estudo descreve os aspectos epidemiológicos, clínicos e laboratoriais de um surto de botulismo tipo C em aves aquáticas de vida livre habitantes de parque urbano em Quirinópolis, Goiás. De uma população de cerca de 80 aves aquáticas, um total de 30 aves, entre patos (Cairina moschata), marrecos (Anas platyrhynchos) e gansos (Anser cygnoides), morreram no intervalo de 10 dias. Destes, seis aves apresentaram sinais de paralisia flácida de membros pélvicos, pálpebras, pescoço e asas. Para confirmar a suspeita de botulismo, foram analisadas quatro amostras da água do lago, duas amostras da ração consumida pelas aves e amostras de soro, conteúdo intestinal, conteúdo estomacal e fígado de dois marrecos que morreram após apresentarem os sinais clínicos. Pelo bioensaio e neutralização com antitoxina homóloga em camundongos foi possível detectar a presença de toxina botulínica tipo C em uma amostra de água e no conteúdo intestinal de um dos marrecos necropsiados. Adicionalmente, pela reação em cadeia da polimerase identificou-se a presença de C. botulinum tipo C na água do lago. Com base nos sinais clínicos e resultados laboratoriais estabeleceu-se o diagnóstico de botulismo causado pela toxina botulínica tipo C e veiculada provavelmente pela água do lago.


#3 - Outbreak of type C botulism in horses in Rio Grande do Sul, 37(12):1369-1372

Abstract in English:

ABSTRACT.- Argenta F.F., Konradt G., Bassuino D.M., Caprioli R.A., Laisse C.J.M., Borsanelli A.C., Dutra I.S. & Driemeier D. 2017. [Outbreak of type C botulism in horses in Rio Grande do Sul.] Surto de botulismo tipo C em equinos no Rio Grande do Sul. Pesquisa Veterinária Brasileira 37(12):1369-1372. Setor de Patologia Veterinária, Departamento de Patologia Clínica Veterinária, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Av. Bento Gonçalves 9090, Porto Alegre, RS 91540-000, Brazil. E-mail: davetpat@ufrgs.br Botulism in domestic animals is a fatal poisoning caused by ingestion of Clostridium botulinum neurotoxin. This paper describes epidemiological, clinical and laboratorial aspects of a botulism type C outbreak in horses in a farm in Porto Alegre, Rio Grande do Sul. From a total of 20 horses, seven (35%) were affected and died, and one was euthanized after presenting poor prognosis. The horses, which were raised extensively, showed similar clinical signs, that included limited mobility, lethargy, progressive flaccid paralysis, muscle tremors, sweating, ataxia, and frequent falls. Four horses were necropsied and did not show significant macroscopic and microscopic lesions. Brain and spinal cord samples were analyzed by direct immunofluorescence and were negative for rabies. Liver fragments from the four necropsied horses, soil sediment samples, and suspect water from two reservoirs were evaluated by direct exam to verify the botulinum toxin and/or Clostridium botulinum spores presence. In the serum neutralization bioassay in mice, the type C botulinum toxin was detected in one liver sample, at the same time that the soil sediment and water samples were negative in all assays. Based on the epidemiological, clinical and laboratory data the etiological diagnosis of botulism was established by being caused by botulinum toxin type C, and it is suggested that the stagnant water of the dams is the likely source of the toxin.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Argenta F.F., Konradt G., Bassuino D.M., Caprioli R.A., Laisse C.J.M., Borsanelli A.C., Dutra I.S. & Driemeier D. 2017. [Outbreak of type C botulism in horses in Rio Grande do Sul.] Surto de botulismo tipo C em equinos no Rio Grande do Sul. Pesquisa Veterinária Brasileira 37(12):1369-1372. Setor de Patologia Veterinária, Departamento de Patologia Clínica Veterinária, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Av. Bento Gonçalves 9090, Porto Alegre, RS 91540-000, Brazil. E-mail: davetpat@ufrgs.br O botulismo nos animais domésticos é uma intoxicação fatal ocasionada pela ingestão da neurotoxina de Clostridium botulinum. Este trabalho descreve os aspectos epidemiológicos, clínicos e laboratoriais de um surto de botulismo tipo C em equinos de uma propriedade rural no município de Porto Alegre, Rio Grande do Sul. Do total de 20 equinos, sete (35%) foram acometidos e morreram, e um eutanasiado após apresentar prognóstico desfavorável. Os cavalos, criados extensivamente, apresentaram sinais clínicos semelhantes, caracterizados por dificuldade de locomoção, letargia, paralisia flácida progressiva, tremores musculares, sudorese, ataxia e quedas frequentes. Quatro equinos foram necropsiados e não apresentaram lesões macroscópicas e microscópicas significativas. Amostras de encéfalo e medula espinhal foram enviados para realização do exame de imunofluorescência direta e foram negativas para o vírus da raiva. Fragmentos de fígado dos quatro equinos necropsiados, amostras de sedimento do solo e água suspeita de dois açudes da propriedade foram avaliados pelo exame direto para a verificação da presença de toxina botulínica e/ou esporos de Clostridium botulinum. No bioensaio em camundongos e soroneutralização pode-se detectar toxina botulínica tipo C em uma amostra de fígado, ao passo que as amostras de sedimento do solo e água foram negativas em todos os ensaios. Com base nos dados epidemiológicos, clínicos e laboratoriais pode-se estabelecer o diagnóstico etiológico de botulismo causado pela toxina botulínica do tipo C, e sugere-se, a água estagnada dos açudes como aprovável fonte da toxina.


#4 - Type C botulism in swine fed on restaurant waste

Abstract in English:

The paper addresses the epidemiologic data of the death of pigs during the period of 2002 to 2009 following the ingestion of botulinum neurotoxin type C. This neurotoxin was present in food residues originating from restaurant and hotel kitchens, stored in barrels without shelter from the sun and administered in a collective trough without prior thermal treatment. Animals which died at different ages showed clinical signs of botulism characterized by flaccid paralysis, weight loss, anorexia, weakness, lack of coordination, locomotion difficulties with the evolution of lateral recumbency with involuntary urination and defecation. No alterations were observed at postmortem and histological examination. The bioassay with serum neutralization in mice was carried out on samples of intestinal contents from pigs affected and revealed the presence of large quantities of botulinum toxin type C.

Abstract in Portuguese:

Descreve-se a epidemiologia da morte de suínos ocorrida entre 2002 e 2009 pela ingestão da neurotoxina botulínica do tipo C. A neurotoxina presente em resíduos de alimentos provenientes de cozinhas de restaurantes e hotéis, armazenados em tonéis sem abrigo do sol e administrado em cocho coletivo sem tratamento térmico prévio. Animais de diferentes idades morreram com sinais clínicos de botulismo caracterizados por paralisia flácida, emagrecimento, anorexia, fraqueza, incoordenação, dificuldade de locomoção com evolução para decúbito lateral com micção e defecação involuntárias. Nenhuma alteração evidente foi observada na necropsia e no exame histológico. O teste de bioensaio com soroneutralização em camundongos foi realizado com amostras de conteúdo intestinal dos animais afetados e alimentos e revelou a presença de grandes quantidades de toxina botulínica do tipo C.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UFRRJ CFMV