Abstract in English:
Although intranasal bovine respiratory disease (BRD) vaccines containing live attenuated virus elicit greater stimulation of local humoral immunity response, they can mimic a viral infection, responsible for reducing innate defense during the establishment of vaccine-induced immunity. Probiotics containing Saccharomyces cerevisiae or Enterococcus faecium reduced the occurrence of BRD in neonatal calves challenged with the bovine respiratory syncytial virus (BRSV). Furthermore, the probiotics potentiated the humoral immune response after vaccination in murine models, raising the question of whether they could have the same effect in calves. This study aimed to verify if the probiotic containing E. faecium and S. cerevisiae attenuates the inflammation caused by the vaccine against BRD in the respiratory tract region in calves. Twenty-four healthy Jersey calves, aged 6 to 7 months old, were divided into the groups: control (C), supplemented (S), vaccinated (V), and supplemented and vaccinated (SV), with six animals in each of them. Supplemented groups (S and SV) received S. cerevisiae and E. faecium once a day on D-15 for 51 days (Probios precise®, Ouro Fino®, 2g/day/animal). Vaccinated groups (V and SV) received a single dose of an intranasal BRD vaccine on day 0 (Inforce®, Zoetis®, 1ml/ nostril). The control group was not supplemented or vaccined. Irritation of the respiratory tract and bronchoalveolar (BA) evaluations: cytology, phagocyte function, and IgA were measured on D-15, D3, D7, and D21. The vaccinated groups showed greater irritation of the nasopharynx and trachea. However, only Group V showed a reduction in BA phagocyte function and an increase in cellularity by a neutrophil influx in the BA region. Regarding IgA BA, SV showed the greatest increase, followed by S and V, concerning C. We conclude that isolated supplementation with E. faecium and S. cerevisiae promoted increased production of BA IgA. In association with the vaccine, the supplementation attenuated the inflammation of the respiratory tract produced by the vaccine itself, avoiding the reduction of phagocyte function BA, besides potentiating the humoral immune response of the vaccine containing live attenuated virus against BRD.
Abstract in Portuguese:
Embora vacinas intranasais contra complexo respiratório bovino (CRB) contendo vírus vivo atenuado provoquem maior estimulação de reposta humoral local, elas podem mimetizar uma infecção viral responsável por reduzir a defesa imune inata durante o estabelecimento da imunidade vacinal. Probióticos contendo Saccharomyces cerevisiae e Enterococcus faecium reduziram a ocorrência de CRB em bezerras neonatas desafiados com vírus respiratório sincicial bovino e potencializaram a resposta humoral após a vacinação em modelos murino, gerando-se a dúvida se poderiam ter o mesmo efeito em bezerros. Este trabalho teve o objetivo de verificar se o probiótico contendo E. faecium e S. cerevisiae atenua a inflamação causada pela vacina na região do trato respiratório de bezerras. Vinte e quatro bezerras da raça Jersey, sadias com idade entre 6 a 7 meses de idade foram divididas nos grupos: controle (C), suplementado (S), vacinado (V) e suplementado e vacinado (SV), com seis animais em cada. Os grupos suplementados (S e SV) receberam S. cerevisiae e E. faecium uma vez ao dia, no dia D-15, durante 51 dias (Probios precise®, Ouro Fino®, 2g/dia/animal). Os grupos vacinados (V e SV) receberam a vacina intranasal contra CRB em dose única no dia 0 (Inforce®, Zoetis®, 1ml/ narina). Mensurou-se a irritação do trato respiratório e os parâmetros broncoalveolares (BA): citologia, função de fagócitos e IgA, nos dias D-15, D3, D7 e D21. Os grupos vacinados apresentaram maior irritação da nasofaringe e traqueia, porém apenas o V apresentou redução da função dos fagócitos BA e aumento da celularidade por influxo neutrofílico. Em relação a IgA BA, o SV apresentou o maior aumento, seguido do S e do V, em relação ao C. Conclui-se que a suplementação com E. faecium e S. cerevisiae isolada promoveu aumento de produção de IgA BA. Em associação com a vacina, atenuou a inflamação do trato respiratório produzida pela mesma, evitando a redução da função de fagócitos BA, além de potencializar a resposta humoral da vacina contendo vírus vivo atenuado contra o CRB.
Abstract in English:
Although yeast supplementation has shown an immunostimulant effect in feedlot cattle, the question remains whether it influences the occurrence of the bovine respiratory disease complex (BRD) in feedlot cattle. Therefore, our objective was to evaluate whether dietary supplementation with autolyzed yeast affects the efficiency of blood phagocytes, reducing inflammation and the occurrence of BRD in feedlot cattle. A randomized experimental trial was conducted with whole steers with half Angus blood for 106 days: control (n=10): diet without yeast; Y4 (n=12): yeast diet (4g per animal per day); and Y7 (n=7): yeast diet (7g per animal per day). On Days 0, 14, 42, 70, and 105, blood count, leukocyte oxidative metabolism, serum haptoglobin, frequency of nasal secretion and orbital temperature were evaluated. On slaughter day, a lung evaluation was performed. On Days 42 and 70 of feedlot finishing, the treated animals showed increased leukocyte oxidative metabolism (D42 P=0.04; D70 P=0.02) compared to the control group. These animals had a lower frequency of mucopurulent nasal secretion, lower orbital temperature and reduced pneumonia occurrence than the treated groups (P=0.05) with less lung lesion severity (P=0.01), allowing us to infer that the autolyzed yeast improves blood phagocytic function and decreases the inflammation and BRD of feedlot steers, especially at a dose of 4g.
Abstract in Portuguese:
Embora a suplementação com leveduras tenha demonstrado efeito imunoestimulante em bovinos, permanece-se a dúvida se ela influencia na ocorrência do complexo doença respiratória bovina (CDRB) em bovinos confinados. Portanto, objetivou-se avaliar se a suplementação dietética com levedura autolisada influencia a eficiência de fagócitos sanguíneos, reduzindo inflamações e a ocorrência de CDRB em bovinos confinados. Realizou-se um ensaio experimental randomizado com 36 novilhos inteiros 1/2 sangue Angus por 106 dias: controle (n=10): dieta sem levedura; Y4 (n=12): dieta com levedura (4g por animal por dia); e Y7 (n=7): dieta com levedura (7g por animal por dia). Nos dias 0, 14, 42, 70 e 105, hemograma, metabolismo oxidativo de leucócitos, haptoglobina sérica, frequência de secreção nasal e temperatura orbital foram avaliados. No dia do abate, foi realizada avaliação pulmonar. Nos dias 42, e 70 de terminação em confinamento, os animais tratados apresentaram aumento do metabolismo oxidativo dos leucócitos (D42 P=0,04; D70 P=0,02) em relação ao grupo controle. Esses animais apresentaram menor frequência de secreção nasal mucopurulenta, menor temperatura orbital, menor ocorrência de pneumonias (P=0,05) com menor gravidade das lesões pulmonares (P=0,01), permitindo inferir que a levedura autolisada na dieta melhorou a eficiência dos fagócitos sanguíneos, reduzindo inflamações e a ocorrência de CDRB, especialmente na dosagem de 4g.