Abstract in English:
The current techniques used in the disinfection of reused poultry litter, such as lime addition, windrowing and plastic cover on the surface, do not guarantee the elimination of pathogenic microorganisms, causing damage to the environment and animal health. Gram negative bacteria, i.e., Salmonella and Escherichia coli, can be transmitted from one batch to another through reused litter, causing health damage to broilers and humans that consume food contaminated by these agents. Our study assessed the effectiveness of the methods plastic cover on the surface (PCS) and plastic cover on the surface with ammonia gas injection (PCSAI) in the control of Gram negative bacteria. The results obtained, both in laboratory conditions (Experiment 1) and in the field (Experiment 2), demonstrate that the method PCSAI with 0.22% ammonia gas had a significant reduction (P<0.05) of Gram negative bacteria in the period of 48 hours This new methodology for disinfecting poultry litter will allow its reuse in a practical and safe way, improving the preservation of the environment, of the health of broilers and consumers of poultry products.
Abstract in Portuguese:
O reaproveitamento de camas aviárias na criação de frangos de corte é uma prática muito utilizada no Brasil. Essa prática reduz custos de produção e contribui na conservação do meio ambiente. As técnicas atuais utilizadas na desinfecção de camas aviárias reaproveitadas, como adição de cal, enleiramento e lona na superfície, não garantem a eliminação de microrganismos patogênicos porque não geram quantidade suficiente de amônia. O gás amônia, em concentrações elevadas, tem efeito biocida. Bactérias Gram negativas, como as Salmonelas e Escherichia coli, podem ser transmitidas de um lote para outro através do reaproveitamento da cama, ocasionando prejuízos para a saúde das aves e dos humanos que consomem alimentos contaminados por estes agentes. Este trabalho avaliou a eficácia do método lona na superfície com injeção de gás amônia no controle de microrganismos Gram negativos. Os resultados obtidos demostraram que esse método controlou os microrganismos Gram negativos num período de 48 horas em camas de frangos de corte reaproveitadas. Assim, essa nova metodologia de desinfecção de camas de aviário permitirá sua reutilização de forma prática e segura, melhorando a saúde das aves e dos consumidores dos produtos avícolas.