Resultado da pesquisa (15)

Termo utilizado na pesquisa lactação

#11 - Occurrence of enterotoxin-encoding genes in Staphylococcus aureus causing mastitis in lactating goats, 34(7):633-636

Abstract in English:

ABSTRACT.- Ferreira D.H., Carvalho M.G.X., Nardelli M.J., Sousa F.G.C. & Oliveira C.J.B. 2014. Occurrence of enterotoxin-encoding genes in Staphylococcus aureus causing mastitis in lactating goats. Pesquisa Veterinária Brasileira 34(7):633-636. Laboratório de Inspeção e Tecnologia de Produtos de Origem Animal, Centro de Saúde e Tecnologia Rural, Universidade Federal de Campina Grande, Patos, PB 58700-000, Brazil. E-mail: mgxc@bol.com.br Staphylococcal enterotoxins are the leading cause of human food poisoning worldwide. Staphylococcus spp. are the main mastitis-causing agents in goats and frequently found in high counts in goat milk. This study aimed to investigate the occurrence of enterotoxin-encoding genes in Staphylococcus aureus associated with mastitis in lactating goats in Paraiba State, Brazil. Milk samples (n=2024) were collected from 393 farms. Staphylococcus aureus was isolated in 55 milk samples. Classical (sea, seb, sec, sed, see) and novel (seg, seh, sei) enterotoxin-encoding genes were investigated by means of polymerase chain reaction (PCR). From thirty-six tested isolates, enterotoxin-encoding genes were detected in 7 (19.5%) S. aureus. The gene encoding enterotoxin C (seC) was identified in six isolates, while seiwas observed in only one isolate. The genes sea, seb, sed, see, seg and seh were not observed amongst the S. aureus investigated in this study. In summary, S. aureus causing mastitis in goats can harbor enterotoxin-encoding genes and seC was the most frequent gene observed amongst the investigated isolates. This finding is important for surveillance purposes, since enterotoxin C should be investigated in human staphylococcal food poisoning outbreaks caused by consumption of goat milk and dairy products.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Ferreira D.H., Carvalho M.G.X., Nardelli M.J., Sousa F.G.C. & Oliveira C.J.B. 2014. Occurrence of enterotoxin-encoding genes in Staphylococcus aureus causing mastitis in lactating goats. [Ocorrência de genes codificadores de enterotoxinas em Staphylococcus aureus associados a mastite em cabras em lactação.] Pesquisa Veterinária Brasileira 34(7):633-636. Laboratório de Inspeção e Tecnologia de Produtos de Origem Animal, Centro de Saúde e Tecnologia Rural, Universidade Federal de Campina Grande, Patos, PB 58700-000, Brazil. E-mail: mgxc@bol.com.br As enterotoxinas estafilocócicas são as principais causas de intoxicação alimentar em humanos em todo o mundo. O principal agente causador da mastite caprina são os Staphylococcus spp., frequentemente encontrado em altas contagens no leite caprino. Este estudo objetivou investigar a ocorrência de genes codificadores de enterotoxinas em Staphylococus aureus associados com mastite em cabras em lactação no estado da Paraíba, Brasil. As amostras de leite (n=2024) foram coletadas em 393 propriedades. Foram isolados 55 S. aureus em amostras de leite. Os genes codificadores de enterotoxinas clássicas (sea, seb, sec, sed, see) e as novas (seg, seh, sei) foram investigadas por meio de reação em cadeia de polimerase (PCR). Foram testados trinta e seis isolados, foram detectados 7 (19,5%) genes codificadores de enterotoxinas de S. aureus. O gene codificador da enterotoxina C (sec) foi identificado em seis isolados, enquanto sei foi observado em apenas um isolado. Os genes sea, seb, sed, see, seg e seh não foram observados entre os S. aureus investigados neste estudo. Em síntese, a mastite caprina causada por S. aureus pode abrigar genes codificadores de enterotoxinas e sec foi o gene mais frequentemente observado entre os isolados investigados. Essa descoberta é importante para fins de vigilância e a enterotoxina C deve ser investigada em surtos de intoxicações alimentares estafilocócicas em humanos causadas pelo consumo de leite caprino e seus derivados.


#12 - Proteinogram the whey protein of Santa Ines sheep breed in different stages of lactation, 33(6):807-812

Abstract in English:

ABSTRACT.- Lemos V.L., Guaraná E.L.S., Afonso J.A.B., Fagliari J.J., Silva P.C., Soares P.C. & Mendonça C.L. 2013. [Proteinogram the whey protein of Santa Ines sheep breed in different stages of lactation.] Proteinograma do soro lácteo de ovelhas da raça Santa Inês em diferentes fases de lactação. Pesquisa Veterinária Brasileira 33(6):807-812. Clínica de Bovinos, Campus Garanhuns, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Av. Bom Pastor s/n, Cx. Postal 152, Mundaú, Garanhuns, PE 55292-901, Brazil. E-mail: vanialemos91@gmail.com This study aimed to evaluate the influence of lactation phases on the proteinogram of whey protein in Santa Inês ewes. Ewes were accompanied in a semi-intensive system using the same sanitary and nutritional management evaluated at 15, 30, 60 and 90 days postpartum (end of weaning and lactation). Clinical examination of the mammary gland was carried out through and bacteriological culture. The screening of the material resulted in 44 milk samples of healthy glands concurrent negative by CMT and bacteriological culture exam. For obtaining the whey protein renin solution was used. The whey was fractionated into aliquots and kept in the -80C freezer to later separation of protein fractions. For determination of total protein of whey protein was employed the biuret, observing the linearity of the test. Separation of protein fractions was performed, using polyacrylamide gel containing sodium dodecyl sulfate (SDS-PAGE). Eigth protein were observed including lactoferrin, serum albumin, IgA, IgG (heavy chain IgG (IgG CP), light chain IgG (IgG CL), &#946;-lactoglobulin, &#945;-lactalbumin and proteins identified as PM 15000 and PM 29000. No significant difference was observed at different stages of lactation in the following protein: IgA (P>0.3895), lactoferrin (P>0.1611), PM 29000 (P>0.4879), &#945;-lactalbumin (P>0.0799) and PM15000 (P>0.4494). In total protein (P<0.0022), albumin protein (P<0.0377) and IgG (P<0.0354) it was observed a significant variation in the first moments of observations, in the &#946;-lactoglobulin protein (P<0.0005) there was significant variation with reduction of 15 to 30 days postpartum with progressive elevation until the last stage of lactation (90 days postpartum). The SDS-PAGE technique allowed the quantification of eigth whey proteins in health ewes. The protein fractions identified reflect the profile of whey to ovine species, with influence of stages of lactation in albumin, IgG and &#946;-lactoglobulin.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Lemos V.L., Guaraná E.L.S., Afonso J.A.B., Fagliari J.J., Silva P.C., Soares P.C. & Mendonça C.L. 2013. [Proteinogram the whey protein of Santa Ines sheep breed in different stages of lactation.] Proteinograma do soro lácteo de ovelhas da raça Santa Inês em diferentes fases de lactação. Pesquisa Veterinária Brasileira 33(6):807-812. Clínica de Bovinos, Campus Garanhuns, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Av. Bom Pastor s/n, Cx. Postal 152, Mundaú, Garanhuns, PE 55292-901, Brazil. E-mail: vanialemos91@gmail.com No presente estudo objetivou-se avaliar a influência das fases de lactação sobre o proteinograma do soro lácteo de ovelhas da raça Santa Inês. Foram acompanhadas ovelhas em sistema de criação semi-intensivo com o mesmo manejo higiênico, sanitário e nutricional avaliadas aos 15, 30, 60 e 90 dias após o parto (final da lactação e desmame). Procedeu-se ao exame clínico da glândula mámaria e triagem e cultivo bacteriológico. A triagem do material resultou em 44 amostras de leite de glândulas sadias baseadas no exame negativo simultâneo do CMT e do bacteriológico. Para a obtenção do soro lácteo utilizou-se solução de renina. O soro lácteo foi fracionado em alíquotas e mantido em freezer a -80°C para posterior separação das frações protéicas. Para determinação da proteína total do soro lácteo empregou-se o biureto. A separação das frações protéicas foi realizada utilizando-se eletroforese em gel de poliacrilamida contendo dodecil sulfato de sódio (SDS-PAGE). Foram observadas oito proteínas entre elas lactoferrina, albumina sérica, IgA, IgG ( IgG de cadeia pesada - IgG CP e IgG de cadeia leve - IgG CL), &#946;-lactoglobulina, &#945;-lactoalbumina e as proteínas identificadas como PM 15.000 Da e PM 29.000 Da. Não foi observada diferença significativa nas diferentes fases de lactação nas seguintes proteínas: IgA (P>0,3895), lactoferrina (P>0,1611), PM 29000 (P>0,4879), &#945;- lactoalbumina (P>0,0799) e PM 15000 (P>0,4494). Na proteína total (P<0,0022) e nas proteínas albumina (P<0,0377), IgG (P<0,0354) verificou-se variação significativa nos primeiros momentos de observação, na proteína &#946;-lactoglobulina (P<0,0005) verificou-se variação significativa com diminuição dos 15 até 30 dias pós parto com elevação progressiva até a última fase de lactação (90 dias pós parto). A técnica de SDS-PAGE permitiu a quantificação de oito proteínas no soro lácteo de ovelhas sadias. As proteínas identificadas refletem o perfil do soro lácteo para a espécie ovina, havendo influência das fases da lactação na concentração albumina, IgG e &#946;-lactoglobulina.


#13 - Whey proteins from Jersey cows during lactation, 33(1):119-125

Abstract in English:

ABSTRACT.- Raimondo R.F.S., Miyiashiro S.I., Mori C.M. & Birgel Junior E.H. 2013. [Whey proteins from Jersey cows during lactation.] Proteínas do soro lácteo de vacas da raça Jersey durante a lactação. Pesquisa Veterinária Brasileira 33(1):119-125. Departamento de Clínica Médica, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, Cidade Universitária, Av. Prof. Dr. Orlando Marques de Paiva 87, São Paulo, SP 05508-270, Brazil, E-mail: rfraimondo@gmail.com To evaluate the whey proteins during the lactation, whey obtained from 48 milk samples collected from 12 Jersey cows before milking were studied. Cows were distributed into three groups as follows: early (30-120 days), middle (121-210 days) and end of lactation (more than 211 days). The proteinogram consisted of total proteins concentration determined by biuret method and polyacrymalide gel electrophoresis (SDS-PAGE). A gradual and significant decrease of some fractions of the whey was observed during the lactation cycle albumin, lactoferrin, immunoglobulins, &#946;-lactoglobulin and &#945; -lactoalbumin. The normal ranges obtained for the whey proteins of Jersey cows were: whey total proteins 569.0 to 713.0mg/dL, lactoferrin 36.0 to 49.0mg/dL, albumin 24.0 to 34.0mg/dL, immunoglobulin’s heavy chain 38.0 and 51.0mg/dL; immunoglobulin’s light chain 59.0 to 95.0mg/dL, &#946;-lactoglobulin 207.0 to 256.0mg/dL, &#945;-lactoalbumin 117.0 to 157.0mg/dL; protein with 226 KDa 5.80 to 12.0mg/dL, and protein with 118 KDa 2.30 to 6.80mg/dL.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Raimondo R.F.S., Miyiashiro S.I., Mori C.M. & Birgel Junior E.H. 2013. [Whey proteins from Jersey cows during lactation.] Proteínas do soro lácteo de vacas da raça Jersey durante a lactação. Pesquisa Veterinária Brasileira 33(1):119-125. Departamento de Clínica Médica, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, Cidade Universitária, Av. Prof. Dr. Orlando Marques de Paiva 87, São Paulo, SP 05508-270, Brazil, E-mail: rfraimondo@gmail.com Para avaliar as proteínas do soro lácteo durante a lactação, o soro obtido a partir de 48 amostras de leite coletadas de 12 vacas da raça Jersey antes da ordenha foi estudado. Os animais foram distribuídos em três grupos: terço inicial (30-120 dias de lactação), terço médio (121-210 dias de lactação) e terço final da lactação (mais de 211 dias de lactação). O proteinograma consistiu da concentração de proteína total do soro lácteo, determinado pelo método de biureto e da eletroforese em gel de poliacrilamida (SDS-PAGE). A diminuição gradual e significativa de algumas frações do soro de leite foi observada durante a lactação, albumina, lactoferrina, imunoglobulinas, &#946;-lactoglobulina e &#945;-lactoalbumina. Os valores de normalidade obtidos para as proteínas do soro do leite de vacas Jersey foram: proteína total do soro de leite 569,0-713,0mg/dL, lactoferrina 36,0-49,0mg/dL, albumina 24,0-34.0mg/dL, cadeia pesada de imunoglobulina 38,0-51,0 mg/dL; cadeia leve de imunoglobulina 59,0-95,0mg/dL, &#946;-lactoglobulina 207,0-256,0mg/dL, &#945;-lactoalbumina 117,0-157,0mg/dL, proteína com 226 KDa 5,80-12.0mg/dL, e proteína com 118 kDa 2,30-6.80mg/dL.


#14 - Cellular dynamics and microbiological of milk of Santa Inês ewes accompanied during lactation, 31(10):851-858

Abstract in English:

ABSTRACT.- Guaraná E.L.S., Santos R.A., Campos A.G.S.S., Silva N.S., Afonso J.A.B. & Mendonça C.L. 2011. [Cellular dynamics and microbiological of milk of Santa Inês ewes accompanied during lactation.] Dinâmica celular e microbiológica do leite de ovelhas Santa Inês acompanhadas durante a lactação. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(10):851-858. Clínica de Bovinos, Campus Garanhuns, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Av. Bom Pastor s/n, Cx. Postal 152, Mundaú, Garanhuns, PE 55292-901, Brazil. E-mail: carlalopes.mendonca@gmail.com The aim of this study was to evaluate the dynamics of intramammary infection in ewes by means of clinical examination, direct somatic cell count and the isolation of bacterial agents involved in the process during lactation, as well as the sensitivity profile of these isolates to different antimicrobials. Thirty four ewes from the Santa Inês breed, raised under semi-intensive conditions and submitted to identical sanitary and nutritional management were evaluated before and after parturition, about 10 days before parturition, 15 days after parturition (dap), 30 dap, 60 dap and 90 dap (weaning). In the respective phases a clinical exam of the mammary gland was accomplished. The direct somatic cell count (SCC) and the California Mastitis Test (CMT) were carried out in the phases postpartum (15 dap, 30 dap, 60 dap and 90 dap) as well as the bacteriological analysis which was also accomplished in the experimental phase that preceded parturition when the ewes were not milked. Milk sampling was achieved by manual means. All ewes were submitted to lentivirus serology test. The variable data of SCC were tested for normality according to Kolmogorov-Smirnov and not attended the premise of normality were transformed into log base 10 (Log10). Therefore was performed the analysis of variance and contrast of means by Tukey test with significance level of P<0.05. A descriptive study of the variables studied was done by frequency distribution (%). The average somatic cell count in negative reactions to the CMT varied 387.896,08 cells/mL to 620.611,11 cells/mL and glands reagents ranged up to 6.730.514,50 cells/mL, but there was no influence in the different stages of lactation. The results allowed to conclude that subclinical mastitis represents a sanitary concern in the breeding of Santa Ines ewes. The phase that precedes parturition is particularly worrying and deserves more attention since there is a higher bacterial isolation percentage in apparently healthy glands. In association, it was also in the first 30 days of lactation (initial phase) that a high frequency of bacterial isolation was perceived, with coagulase-negative Staphylococcus as the agent isolated in higher percentage.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Guaraná E.L.S., Santos R.A., Campos A.G.S.S., Silva N.S., Afonso J.A.B. & Mendonça C.L. 2011. [Cellular dynamics and microbiological of milk of Santa Inês ewes accompanied during lactation.] Dinâmica celular e microbiológica do leite de ovelhas Santa Inês acompanhadas durante a lactação. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(10):851-858. Clínica de Bovinos, Campus Garanhuns, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Av. Bom Pastor s/n, Cx. Postal 152, Mundaú, Garanhuns, PE 55292-901, Brazil. E-mail: carlalopes.mendonca@gmail.com Objetivou-se neste estudo, avaliar a dinâmica da infecção intramamária de ovelhas por meio da avaliação clínica, da contagem de células somáticas e do isolamento de bactérias envolvidas na infecção mamária ao longo de toda a lactação, bem como o perfil de sensibilidade destes isolados frente a antimicrobianos. Foram avaliadas 34 ovelhas da raça Santa Inês criadas em sistema semi-intensivo e submetidas ao mesmo manejo higiênico-sanitário e nutricional acompanhadas antes e durante o período de lactação: aproximadamente 10 dias que precedeu ao parto, 15 dias pós-parto (dpp), 30 dpp, 60 dpp e 90 dpp (secagem). Nestes momentos foi realizado o exame clínico da glândula. A contagem de células somáticas (CCS) e o CMT foram realizados nos momentos seguintes ao parto (15dpp, 30dpp, 60dpp e 90dpp), assim como a análise bacteriológica, realizada além dos momentos citados anteriormente, também no momento que precedeu ao parto. A colheita do leite foi realizada por ordenha manual. Todas as ovelhas foram submetidas à sorologia para lentivírus. Os dados da variável CCS foram submetidos ao teste de normalidade segundo Kolmogorov-Smirnov e por não atender a premissa de normalidade, foram transformados em log de base 10 (Log10). Por conseguinte efetuou-se a análise de variância e contraste de médias pelo teste de Tukey com nível de significância de P<0,05. Foi realizado o estudo descritivo das variáveis empregando-se a distribuição de frequências (%). O valor médio da CCS das glândulas não reagentes ao CMT, ao longo do período de lactação, variou de 387.896,08 células/mL a 620.611,11 células/mL e nas glândulas reagentes, dependendo do escore do CMT, apresentou valores médios que variaram de 2.133.914,19 células/mL a 6.730.514,50 células/mL, sem contudo sofrer influência das diferentes fases da lactação. Os resultados obtidos permitiram concluir que a mastite subclínica representa uma preocupação sanitária na criação de ovelhas Santa Inês, chamando-se atenção para o período que precede o parto devido o alto percentual de isolamento bacteriano em glândulas aparentemente sadias, bem como a elevada frequência de isolamento, particularmente de Staphylococcus coagulase-negativo no primeiro mês de lactação.


#15 - The blood and urinary values in the pre and post-parturient period of buffaloes, kept on exclusive pasture feeding., 23(2):87-92

Abstract in English:

ABSTRACT.- Oliveira C.M.C., Barbosa J.D., Pfeifer I.B. & Cardoso D.P. 2003. [The blood and urinary values in the pre and post-parturient period of buffaloes, kept on exclusive pasture feeding.] Parâmetros sangüineos e urinários, no pré e pós-parto, de búfalas criadas em sistema exclusivo de pastejo. Pesquisa Veterinária Brasileira 23(2):87-92. Central de Diagnóstico da Universidade Federal do Pará, Rua Maximino Porpino 1000, Castanhal, PA 68740-080, Brazil. E-mail: diomedes@ufpa.br Eight lactating buffaloes of the Murrah breed were used from 60 days before up to 60 days after calving, in order to evaluate alterations in the concentration of blood glucose, total plasmatic protein, haematocrit and the presence of ketonic bodies in the urine. The 5 to 10-year old buffaloes were clinically healthy and had had at least two lactations. During the experimental period the animais were maintained on Brachiaria brizantha pasture and · supplemented with a mineral mixture and water. The media concentrations of blood glucose and the media values of the haematocrit diminished significantly after calving (p<0,05). The concentrations of total plasmatic protein did not show significant variation during the pre and post-parturient period. The ketonic bodies in the pre-parturient period were only detected in the urine of one buffaloe, but after the 32nd day of lactation ketonic bodies were detected in ali animais. There was a direct relationship between the color of the urine positive by the Rothera test and blood glucose concentrations. lt can be concluded that at the beginning of lactation the buffaloes had an energetic deficit, characterized by a decline of blood glucose concentrations and the presence of ketonic bodies in the urine, and that lactation caused a progressive decline of the hematocrit, but that the concentration of total plasmatic protein did not vary during the pre and post-parturient period.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Oliveira C.M.C., Barbosa J.D., Pfeifer I.B. & Cardoso D.P. 2003. [The blood and urinary values in the pre and post-parturient period of buffaloes, kept on exclusive pasture feeding.] Parâmetros sangüineos e urinários, no pré e pós-parto, de búfalas criadas em sistema exclusivo de pastejo. Pesquisa Veterinária Brasileira 23(2):87-92. Central de Diagnóstico da Universidade Federal do Pará, Rua Maximino Porpino 1000, Castanhal, PA 68740-080, Brazil. E-mail: diomedes@ufpa.br Foi avaliada a ocorrência de alterações nas concentrações de glicose sangüínea, proteína plasmática total; hematócrito e presença de corpos cetônicos na urina de oito búfalas leiteiras da raça Murrah, com idade variando entre 5 e 10 anos, com no mínimo duas lactações, clinicamente sadias, desde 60 dias antes até 60 dias pós-parto. As concentrações médias de glicose sangüínea e o valor médio do hematócrito diminuíram significativamente no pós-parto (p<0,05). As concentrações de proteína plasmática total não sofreram variações significativas do pré para o pós-parto. No período préparto os corpos cetônicos só foram detectados na urina de uma búfala; entretanto, a partir do 32º dia de lactação foram detectados em todos os animais. Houve uma relação direta entre a coloração da urina positiva para o teste de Rothera e as concentrações de glicose sangüínea. Pode-se concluir que na fase inicial da lactação as búfalas utilizadas sofreram um déficit energético, caracterizado pela diminuição nas concentrações sangüíneas de glicose e presença de corpos cetônicos na urina, e que a lactação causou um declínio progressivo no hematócrito, enquanto que as concentrações da proteína plasmática total não sofreram variações do pré para o pós-parto.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV