Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Henker L.C.

#1 - Causes of death in sheep in Rio Grande do Sul, Brazil: analysis of 523 cases (2004-2019)

Abstract in English:

The increase in the commercialization of sheep products requires an equivalent improvement in flock health and rapid disease identification. Data regarding the cause of death in sheep were reviewed from the database of the “Setor de Patologia Veterinária” from the “Universidade Federal do Rio Grande do Sul”, from January 2004 and December 2019. Epidemiological features, such as breed, sex, and age, in addition to the clinical and pathological features, were analyzed. During this period, tissues from 523 sheep were evaluated, in which a conclusive diagnosis was obtained in 457 (87%) of the cases. The majority of sheep were from the metropolitan mesoregion of Porto Alegre. The most common breed was Texel 171/523 (33%). From all the conclusive diagnoses, 158/457 (35%) corresponded to infectious non-parasitic diseases, 117/457 (26%) were caused by toxic etiology, 95/457 (21%) were infectious parasitic diseases, 42/457 (9%) were included in the nutritional and metabolic category, 38/457 (8%) were in the “others” category, and 7/457 (1.5%) were congenital defects. The age of sheep included in this study ranged from 1 day to 7 years. Among cases with conclusive diagnosis, the main cause of death was haemonchosis with 83/457 (18%) of cases, followed by pneumonia 29/457 (6%), Baccharis sp. poisoning 25/457 (5%), and bluetongue 22/457 (5%).

Abstract in Portuguese:

O aumento da comercialização de produtos ovinos requer um aumento equivalente na sanidade do rebanho e uma rápida identificação de doenças. Os dados sobre as causas de morte em ovinos foram revisados no banco de dados do Setor de Patologia Veterinária da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, entre janeiro de 2004 e dezembro de 2019. Aspectos epidemiológicos, como raça, sexo e idade, além das características clínicas e patológicas, foram compilados. Nesse período, foram avaliados tecidos de 523 ovinos, em que o diagnóstico conclusivo foi obtido em 457 (87%) dos casos. A grande maioria dos ovinos era da mesorregião metropolitana de Porto Alegre. A raça mais comum foi Texel 171/523 (33%). De todos os diagnósticos conclusivos, 158/457 (35%) corresponderam a doenças infecciosas não-parasitárias, 117/457 (26%) foram causadas por doenças tóxicas, 95/457 (21%) doenças infecciosas parasitárias, 42/457 (9%) foram incluídos na categoria nutricional e metabólica, 38/457 (8%) foram classificadas na categoria “outros”, e 7/457 (1,5%) eram defeitos congênitos. A faixa etária das ovelhas incluídas neste estudo foi de um dia a sete anos de idade. Entre os casos com diagnóstico conclusivo, a principal causa de óbito foi hemoncose com 83/457 (18%) dos casos, seguida de pneumonia 29/457 (6%), intoxicação por Baccharis sp. 25/457 (5%), e infecção pelo vírus da língua azul 22/457 (5%).


#2 - Causes of death in growing-finishing pigs in two technified farms in southern Brazil

Abstract in English:

The aim of this study was to investigate the main causes of death in growing-finishing pigs in southern Brazil. During a one-year period (from 2018 to 2019), two industrial pig herds (18 and 20 thousand pigs each farm) in southern Brazil were monitored along the four seasons of the year (12 days per season on each farm), in order to perform necropsies of all pigs that died in that period. The two farms had an average monthly mortality rate ranging from 0.94 to 3.93% in the evaluated months. At necropsy, tissues were collected, fixed in 10% formalin solution and processed routinely for histopathological examination. When necessary, samples were sent for bacterial culture and PCR to identify etiologic agents. A total of 601 necropsies were performed, with 94.9% of conclusive diagnoses. Infectious diseases corresponded to 64.4% of conclusive diagnosis and non-infectious diseases to 35.6%. The most prevalent causes of death were: pneumonia (33%), gastric ulcers (15.4%), circovirosis (9.9%), systemic bacterial embolism (5.4%), polyserositis (4.4%), dilated cardiomyopathy and torsion of abdominal organs (4.3% each), and bacterial pericarditis (3.4%). Regarding pneumonias (199/601), the main agents identified in these cases were Pasteurella multocida, Influenza A virus and Mycoplasma hyopneumoniae, mainly in associations.

Abstract in Portuguese:

O objetivo do presente trabalho foi investigar as principais causas de morte de suínos em fase de crescimento e terminação no Sul do Brasil. Durante o período de um ano (entre 2018 e 2019), duas granjas tecnificadas de suínos no Sul do Brasil foram acompanhadas nas quatro estações (12 dias por estação em cada granja), para realização de necropsias dos suínos que morreram nesse período. As duas propriedades apresentavam mortalidade mensal média entre 0,94 e 3,93% nos meses avaliados. Na necropsia, amostras de órgãos foram colhidas, fixadas em formol 10% e processadas rotineiramente para o exame histopatológico. Quando necessário, amostras foram enviadas para o cultivo bacteriano e PCR para identificação de agentes etiológicos. Foram realizadas um total de 601 necropsias, com 94,9% de diagnósticos conclusivos. As doenças infecciosas corresponderam a 64,4% dos diagnósticos conclusivos e as não infecciosas a 35,6%. As principais causas de morte foram: pneumonias (33%), úlcera gástrica (15,4%), circovirose (9,9%), embolia bacteriana sistêmica (5,4%), polisserosite (4,4%), cardiomiopatia dilatada e torção de órgãos abdominais (4,3% cada) e pericardite bacteriana (3,4%). Com relação às pneumonias (199/601), os principais agentes associadas as lesões foram Pasteurella multocida, vírus da Influenza A e Mycoplasma hyopneumoniae, principalmente associados entre si.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV