Resultado da pesquisa (14)

Termo utilizado na pesquisa Comparative study

#11 - "Doença do peito inchado", Tetrapterys spp. poisoning, brisket disease and St.George disease: a comparative study

Abstract in English:

This review compares the epidemiology and pathology of the following four diseases in cattle: 1) The "doença do peito inchado" (DPI) - a disease of unknown etiology that occurs in southern Brazil, 2) Tetrapterys spp. poisoning (TP), 3) brisket disease (BD), and 4) St. George disease (SGD). All four diseases are of similar clinical appearance. DPI bears some resemblance to BD in its epidemiology, both being associated with certain high altitude environments. However chronic hypoxia related to high altitudes probably can not be considered an importante etiological factor in the pathogenesis of DPI as it occurs in BD, the so-called high-mountain disease. SGD and TP have their own epidemiological features associated with the ingestion of poisonous plants. It is possible to distinguish clinically SGD from the other diseases by the marked subcutaneous edema of the submandibular and facial regions of affected cattle. The auscultation of the heart reveals a typical sound of "gallop rhythm" that distinguishes DPI. TP differs widely from the other diseases in showing gross lesions in the myocardium at necropsy. Hydrothorax is regardecl as an important post-mortem finding in SGD. Histological examination of heart and liver also separates the four diseases easily. A marked and diffuse interstitial fibrosis of the myocardium is characteristic of DPI, whilst degenerative-necrotic changes predominate in TP. No significant microscopic heart lesions occur in SGD and BD. However, SGD presents a specific liver lesion, "peliosis hepatis", that differs from the "cardiac liver" observed in BD and DPI. So it can be concluded that DPI is a disease of yet unknown etiology, as it differs clearly from the other three diseases.

Abstract in Portuguese:

Através de revisão de literatura, os principais dados epidemiológicos e patológicos da "doença do peito inchado" (DPI), enfermidade de etiologia obscura que ocorre em bovinos no sul do Brasil, são comparados, em virtude de suas similaridades clínicas, com aqueles observados na intoxicação por Tetrapterys spp. (TP), "brisket disease"(BD) e "St. George disease" (SGD). Verifica-se que, epidemiologicamente, a DPI assemelha-se um pouco com a BD, em virtude de ambas ocorrerem em determinadas altitudes. Por outro lado, é provável que a hipóxia crônica secundária à altitude não tenha participação importante na patogenia da DPI, como acontece na BD. A SGD e a TP, causadas por ingestão de plantas, apresentam dados epidemiológicos próprios. Do ponto de vista clínico, as quatro enfermidades são semelhantes. Entretanto, a SGD pode ser diferenciada em função do edema subcutâneo ser mais proeminente na região submandibular e face, enquanto que, à auscultação do coração de animais afetados pela DPI, observa-se o típico "ritmo de galope". À necropsia, a TP é bastante distinta das demais enfermidades, em virtude das lesões do miocárdio serem bem visíveis, ao passo que o hidrotórax é um achado importante na SGD. O exame histológico do coração e do fígado permite diferenciar com facilidade as quatro doenças. A acentuada fibrose intersticial do miocárdio é característica da DPI, enquanto que na TP predominam largamente as alterações degenerativo-necróticas; a SGD e a BD não cursam com lesões histológicas significativas no miocárdio. Por outro lado, a lesão hepática na SGD é típica (peliosis hepatis) e difere do "fígado cardíaco" observado na BD e na DPI. Conclui-se que a DPI é uma doença com características próprias e que, portanto, deve ter uma etiologia diversa das outras três enfermidades.


#12 - A comparative study on the toxicity of Lantana camara var. aculeata (Verbenaceae) in bovines and ovines

Abstract in English:

In experiments performed in 10 sheep the dried Lantana camara var. aculeata collected at Quatis, State of Rio de Janeiro, was shown not to have lost its toxicity at least up to one year after the plant had been harvested and kept in cloth sacs at room temperature, Both the fresh and the dried plant caused severe disease characterized by photosensitization and death of all animals at the dose of 40 g/kg, given at once; doses of 10 g/kg/day given during 4 following days, also caused severe disease of 4 out of 5 animals, but 2 of the severely diseased animals recovered. A comparison with the experimental poisoning in bovines with the plant collected from the sarne place showed that sheep were as sensible as caule, which are the main victims of the natural poisoning by L. camara. These experimental results are very useful for the survey on the toxicity of the many lantanas (species and taxa) which exist in Brazil, because samples of these plants may be collected in the different regions of Brazil independently of distance and difficulties in the ready performance of the experiments, and because sheep could be used instead of bovines in the experimentation.

Abstract in Portuguese:

Em experimentos realizados em 10 ovinos foi demonstrado que Lantana camara var. aculeata procedente do município de Quatis, no Estado do Rio de Janeiro, não perdeu em toxidez pela dessecagem e a manteve pelo menos durante um ano após a sua coleta, quando guardada em sacos de pano à temperatura ambiente. Tanto a planta fresca como a dessecada causaram doença grave com fotossensibilização e morte de todos os ovinos na dosagem única de 40 g/kg; a dosagem de 10 g/kg/dia durante 4 dias seguidos também causou doença grave em 4 dos 5 animais, mas 2 dos 4 animais severamente afetados se recuperaram. Uma comparação com a intoxicação experimental em bovinos com a planta da mesma procedência, mostrou que os ovinos têm a mesma sensibilidade que os bovinos, as principais vítimas da intoxicação natural por lantanas. Estes dados facilitarão o levantamento sobre a toxidez das muitas espécies e taxa de Lantana existentes no Brasil, pois permitem a coleta das amostras nas diversas regiões, independentemente de distâncias e dificuldades de pronta utilização, e o uso de ovinos em vez de bovinos na experimentação.


#13 - Comparative study on the titratable acidity, pH and total protein content in buffalo milk

Abstract in English:

Thirty-two samples of buffalo milk from a group of 90 females from Pitangueiras County, State of São Paulo, were analyzed for pH, titratable acidity and total protein content. The results obtained showed positive· correlation between total protein content and titratable acidity r = 0. 76 (P < 0.01) but no relation to the real acidity or pH r = -0.34 (P > 0.05). On the other hand, of the 18 (56.25%) samples that had values of titratable acidity of over 18°D, 17 (53.13%) had normal values of pH from 6.45 to 6.80, permitting misinterpretation, if the titratable acidity of buffalo milk is evaluated using the parameters fixed for cow's milk. It was also seen that the data obtained contradict the alternative limits proposed for the modification of the acidity control system for this type of milk. For this reason, it is believed that the acidity determination must be based on the real acidity or pH, because parameters for titratable acidity based on the physico-chemical composition of buffalo milk have not been established.

Abstract in Portuguese:

Foram submetidas a determinação de acidez titulável, pH e teor de proteínas totais, 32 amostras de leite procedentes de 90 búfalas de uma propriedade situada no município de Pitangueiras, SP. Os resultados evidenciaram uma correlação positiva (r = 0,76; P < 0,01) entre o teor de proteínas totais e a acidez titulável sem influência evidente (r = 0,34; P>0,05) na acidez real ou pH. Por outro lado, das 18 (56,25%) amostras que apresentaram valores de acidez titulável superior a 18°D, 17 (53,13%) apresentaram valores de pH entre 6,45 e 6,80, evidenciando, portanto, a ocorrência de equívocos na interpretação, caso a acidez titulável do leite de búfala seja analisada com base nos padrões fixados para o leite de vaca. Verificou-se, ainda, que os dados obtidos contrariaram os limites alternativos propostos para a modificação do sistema de controle de acidez deste tipo de leite. Assim sendo, acredita-se que a análise de acidez deva ser efetuada com base na acidez real ou pH, enquanto não forem estabelecidos padrões de acidez titulável coerentes com a composição físico-química do leite de búfala.


#14 - A comparative study between the plate and slide immunodiffusion tests in the detection of antibodies against enzootic bovine leukosis virus

Abstract in English:

The agar gel immunodiffusion tests performed in plates and on slides were compared in their efficiency to detect antibodies against the major glycoprotein gp51 of enzootic bovine leukosis virus (BLV). Materiais tested were milk, plasma and serum obtained from cattle belonging to seven dairy herds located in the States of Rio de Janeiro and São Paulo. Both tests were equally inefficient in the detection of antibodies in the milk. The plate immunodiffusion test was more sensitive than the slide test in the detection of antibodies in plasma, although, when the tests were performed with serum, both were equally sensitive in the identification of infected cattle. Out of a total of 1031 sera tested, 361 (35.0%) were identified as positive using the plate test, while the slide test detected 355 (34.4%) positives. It is concluded that- the slide inununodiffusion test can efficiently substitute for the plate immunodiffusion test in the detection of antibodies against gp51 of BLV in the serum, with the additional advantage of utilizing smaller amounts of glycoprotein antigen.

Abstract in Portuguese:

As provas de imunodifusão em ágar gel, realizadas em placa e em lâmina, foram comparadas quanto à eficiência em detectar anticorpos contra a glicoproteína maior gp51 rio vírus da leucose enzoótica bovina (VLB). As amostras testadas constaram de leite, plasma e soro, obtidos de bovinos pertencentes a sete rebanhos leiteiros dos Estados do Rio de Janeiro e São Paulo. Ambas as provas foram igualmente ineficientes na detecção de anticorpos no leite. A prova de imunodifusão em placa foi mais sensível que a prova em lâmina, na detecção de anticorpos no plasma, porém, quando as provas eram realizadas com soro, as duas eram igualmente sensíveis na identificação de bovinos infectados. De um total de 1031 soros testados, a prova em placa detectou 361 (35,0%) soros positivos enquanto a prova em lâmina 355 (34,4%). Concluiu-se que a prova em lâmina pode substituir a prova em placa eficientemente na detecção de anticorpos contra gp51 do VLB no soro, com a vantagem de utilizar menores quantidades de antígeno glicoprotéico.


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